Allmän information
Säkerhet elförsörjning
Era elskåp (Safe-T-Cut/jordfelsbrytare), där skall vredet (Sensivitet) ALLTID stå i läge 25 mA.
Om vredet står på “Direct” så måste ni omgående ställa tillbaka den på 25 mA.
Lämnas den avsiktligt i läge “Direct” har man inget skydd i huset och en eventuell el-olycka får då väldigt allvarliga konsekvenser!
Om ni har problem med att jordfelsbrytaren slår ifrån ofta (kan hända om man har många apparater anslutna samtidigt) måste ni omgående kontakta LARF för kontroll av jordfelsbrytaren och elförsörjningen med hjälp av en behörig elektriker.
Säkerhet
Tänk på att ALLTID låsa dörrar och fönster, även på baksidan av huset. Det är det bästa sättet att förhindra inbrott. Tillfället gör tjuven! Vi rekommenderar er att alltid stänga och låsa trädörrarna på natten även om ni är hemma.
Det har förekommit väskryckningar så var varsam med hur ni förvarar era värdesaker. Är ni ute och åker moppe eller cykel, lägg aldrig några värdesaker i korgen framför.
A/C – Var Energismart
Kom ihåg att stänga av husets A/C (luftkonditionering) när ni inte är hemma. Det finns bättre saker att lägga pengarna på eftersom elräkningarna kan bli väldigt höga annars. När A/C´n är på bör fönster och dörrar vara stängda.
Toaletter
Spola inte ner toapapper i toaletten då det lätt blir stopp. Kostnaden för detta är 500 THB och betalas mot kvitto till personalen. Om vår personal inte kan lösa problemet måste vi ringa in en rörmokare vilket kostar från 650 THB upp till 3,500 THB.
Anledningen till detta problem är att i Thailand används 90-graders krökar i avloppsrören där papper lätt fastnar. Använder man ännu mer papper kan det bli ännu större problem då pappret kan sätta igen inloppet till septitanken. Då krävs oftast större ingrepp, som slamsugning, vilket blir dyrt.
Diskhon
Häll inte ut stekflott och kaffesump i diskhon! Torka av stekpannan med hushålls papper! Det blir med tiden stopp i röret och onödiga kostnader och hantverkare i huset.
Innan ni åker hem
Mat och dryck som lämnas kvar i huset under längre tid kan orsaka problem. Därför rekommenderar vi er att tömma både kylskåp och skafferi innan ni åker och ställa ut alla matvaror ni inte vill spara på diskbänken så tar vår personal hand om det vid utcheckningsstädningen.
Kolsyrad dryck i burk kan börja läcka och förstöra era köksskåp. Det samma gäller för dryck i glasflaskor även om risken att dessa börjar läcka/explodera är midre.
Torrvaror som flingor av alla sorter, t ex müsli och corn flakes samt spannmålsprodukter av olika slag som pasta, ris, mjöl mm är godis för både myror och än värre – mjölbaggar. Både myror och mjölbaggar bygger bo i köksskåpen och kan alltså förstöra mycket mer än bara maten.
Både läckande burkar och ohyra i kvarlämnad mat kan alltså orsaka förstörda köksskåp vilket kan bli mycket dyrbart.
Förslagslåda
Vi är stolta över våra områden men LARFs måtto är att inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre. Därför tar vi tacksamt emot dina tankar och idéer på hur vi kan göra det ännu mer attraktivt. Gör din röst hörd – lägg ditt förslag i den röda lådan (vid personalbostaden). Där kan ni även lägga era beställningar av Transfer, Städningar m.m. Lådan kontrolleras varje dag.
Ormar och andra otrevliga kryp
Thailand är ett tropiskt land och förutom härligt klimat innebär detta även att det finns en hel rad djur och småkryp som vi inte är vana vid från Sverige. En del av dessa är farliga och det finns t.ex. ormar som är dödligt giftiga.
Vi försöker så långt det går att hålla både farliga och ofarliga djur och kryp borta från våra områden genom besprutning en gång i månaden. Det är dock omöjligt att lyckas med detta till hundra procent. För att undvika otrevligheter rekommenderar vi att alltid ta det säkra för det osäkra och helt enkelt förutsätta att alla ormar är farliga.
Vi människor är ju inte ett byte för ormar och de blir oftast minst lika rädda för oss som vi för dem, men känner de sig trängda och hotade kan de gå till anfall. Ser du en orm på området, håll dig på behörigt avstånd och ge ormen en chans att slingra iväg. Rapportera gärna till vår personal så de kan vidta åtgärder.
De flesta ormar hittar man på marken, ofta i buskar och rabatter, men det finns även trädklättrande ormar. De är ofta gröna och svåra att se mot bakgrunden av blad. Om ni ska ansa era träd och buskar själva, var noga med att först undersöka att inga ormar finns i närheten.
Förutom ormar finns det även insekter som kan vara giftiga, dock inte dödligt.
Vissa tusenfotingar kan ge kraftiga svullnader om man råkar trampa på dem. De farliga känner man igen på de rödfärgade fötterna. De med bruna/svarta fötter är helt ofarliga och dessa rullar ihop sig om man petar på dem.
Skorpioner finns, men man ser dem inte speciellt ofta. Ett skorpionbett kan göra riktigt ont, men de som finns i Thailand har ett väldigt svagt gift som normalt inte innebär någon fara för oss människor.
Getingar, steklar och andra flygande insekter kan också ge smärtsamma upplevelser.
De flesta är inte farligare än deras svenska släktingar, men vissa stora getingars bett kan ge allvarliga reaktioner om man är allergisk och ett läkarbesök rekommenderas för säkerhets skull.